zoekwoorden-seo
SEO
Christeny Saffira
SEO
03/20/2023
5 min
0

Zoekwoorden: zo zet jij ze in voor SEO!

03/20/2023
5 min
0

Als jij een woord typt in de zoekbalk, hoe doe je dat? Of nog beter, welke woorden typt jouw potentiële klant in? Het is heel belangrijk om hier over na te denken wanneer je jouw website maakt of optimaliseert. Je gaat namelijk gebruik maken van specifieke zoekwoorden. Zo zorg je ervoor dat je site goed vindbaar is in zoekresultaten. Dit vergroot je kans om jouw product of dienst te verkopen.

Wat is een zoekwoord?

Zoekwoorden zijn termen die jouw potentiële klant in de zoekbalk invoert. Aan de hand van deze woorden komen de beste resultaten tevoorschijn. Dit zijn websites die volgens Google goed aansluiten op de ingevoerde term. "Goede" resultaten zijn website's die waardevolle informatie bevatten over een bepaald onderwerp, of antwoord geven op een vraag.

Soorten zoekwoorden

Er zijn verschillende soorten zoekwoorden, bijvoorbeeld: short- en long tail. Deze termen worden het vaakst gebruikt. Daarnaast zijn er seasonal, local en nog veel meer zoekwoorden. 

Short tail zoekwoorden

Is één term bestaande uit een, twee of drie woorden. Het heeft dus veel volume (zoekopdrachten in een bepaalde periode) en concurrentie. De meeste gebruikers voeren short tail termen in om een vraag beantwoord te krijgen. 

Voorbeelden: 

  • Stoel leer 
  • iPhone 14
  • Nike schoenen 

Long tail zoekwoorden 

Wil je starten met SEO? Maak dan gebruik van long tail zoekwoorden. Deze zijn specifieker en bestaan daarom ook uit drie of meer woorden. Ze hebben een lager zoekvolume, dus er is minder concurrentie. Long tail zoekwoorden zijn ideaal voor het verhogen van je conversie. Hierbij is het belangrijk dat jouw pagina goed aansluit op de ingevoerde term. Goed om te weten: maar liefst 70% van de totale zoekopdrachten is long tail.

Voorbeelden: 

  • Ikea houten stoelen wit 
  • iPhone 11 geel 128GB 
  • Nike Air Jordans mid grijs maat 39 dames 

Lokale zoekwoorden 

Door locale zoekwoorden te gebruiken focus je op producten/diensten/activiteiten binnen een gekozen buurt, stad, provincie of land. Dit wordt ook wel lokale SEO genoemd. 

Voorbeeld: 

  • Tapas eten Amsterdam
  • Haren knippen Utrecht
  • Hotspots in Parijs

Seasonal zoekwoorden

Sommige zoektermen zijn seizoensgebonden. Denk bijvoorbeeld aan 'Kerst' en 'Sinterklaas'.

Zoekwoord onderzoek doen? In 5 stappen.

Als je een woord op zoekt zijn er talloze manieren om het te verwoorden. Ieder mens is anders, dus ieder mens zoekt anders in de zoekbalk. Daarom is het erg belangrijk dat je zoveel mogelijk variaties in kaart brengt. Naast je focus zoekwoorden kun je op zoek gaan naar goede synoniemen. Volg de volgende vijf stappen voor jouw zoekwoord analyse.

1. Brainstormen

Je begint met het nadenken over relevante zoekwoorden voor jouw business. Koppel jouw bedrijf aan een hoofd zoekwoord en maak vervolgens een mindmap met termen die in je gedachten naar boven komen.

2. Tools gebruiken

Dit doe je om nog meer zoekwoorden te vinden. Vul je lijst aan met synoniemen of ga op onderzoek uit in middels diverse tools. 

Google Suggest (gratis)

Zoekwoord stoelen

Tijdens je onderzoek is het mogelijk om de zoekmachine zelf als tool te gebruiken, ook wel Google Suggest genoemd. Voer bijvoorbeeld de term 'stoelen’ in, je ziet dan direct dat jouw zoekopdracht automatisch wordt aangevuld met veelvoorkomende termen. 

Zoekwoord in Google Suggest

  • Stoelen
  • Stoelen eetkamer
  • Stoelen woonkamer
  • Stoelen Ikea
  • Goedkope stoelen etc.

Ook zie je onderaan de pagina gerelateerde zoekopdrachten die je kunt gebruiken als aanvulling of in combinatie met de zojuist benoemde resultaten.

Zoekwoord suggesties in Google43-27

Google Search Console (gratis)

Tijdens je onderzoek breng je nieuwe termen in kaart, maar daarnaast is het goed om te controleren op welke termen je momenteel gevonden wordt. Hoe je dit te weten komt? Je bekijkt het eenvoudig in Google Search Console. Hiervoor ga je naar https://search.google.com/search-console/ en vervolgens selecteer jouw property (website url).

Google Search Console Propery

Op de overzichtspagina kun je de prestaties van je website bekijken. Je ziet onder andere het aantal kliks, indexaties en optimalisaties in secties onder elkaar. 

Google Search Console zoekresultaten 

Onder de kop 'Meest uitgevoerde zoekopdrachten' zie je alle termen van je website in een overzicht. Aan de hand van het aantal klikken en vertoningen is het mogelijk om nieuwe kansen te ontdekken. Zie je bijvoorbeeld veel vertoningen en weinig kliks? Dan kan het een goed idee zijn om je pagina te optimaliseren. Zodra je positie toeneemt wordt je vaker getoond in de SERP en zullen de kliks verder toenemen.

Google Search Console zoekresultaten

Ubersuggest (gratis)

De gratis tool Ubersuggest geeft verschillende soorten data voor jouw zoekwoordonderzoek. 

Ubersuggest zoekwoordentool

  • Zoekvolume: het gemiddelde aantal keer dat een zoekopdracht wordt uitgevoerd. 
  • Zoekwoord suggesties: diverse verwante zoekwoorden die je kunt gebruiken. 
  • SEO Difficulty: hier kun je de concurrentie zien van de organische zoekresultaten. 
  • Paid Difficulty: dit is een overzicht van de concurrentie als het gaat om betaalde zoekresultaten. 
  • Cost Per Click: de kosten die je betaalt per klik als je adverteert in Google op dat specifieke zoekwoord. 

Ubersuggest zoekwoordentool resultaten

Ubersuggest biedt dus meerdere functies aan om het zoekwoordenonderzoek zo eenvoudig mogelijk te maken. De bovenstaande informatie is goed om in acht te houden als jij een SEO-strategie gaat opzetten.

3. Concurrentie analyse

Wil je even spieken bij de buren? Om te achterhalen op welke termen zij gevonden worden kun je tools zoals Ubersuggest en Moz gebruiken. Je bekijkt onder andere de huidige posities en een schatting van de maandelijkse bezoekers in deze tools.

4. Huidige posities in kaart brengen

Deze kun je in kaart brengen om erachter te komen op welke zoekwoorden je op dit moment al scoort. Je vind ze terug in Google Search Console. Hiervoor ga je naar prestaties > zoekopdrachten. Tip: het bijhouden van je posities kan zonder tool eenvoudig in excel.

5. Zoekwoordenlijst maken

Wanneer je klaar bent, is het handig om een overzicht op te stellen met alle zoekwoorden die je hebt gevonden. Deze kun je vervolgens gebruiken voor jouw SEO-strategie.

Bestaande pagina optimaliseren met zoekwoorden

Wil je een bestaande pagina optimaliseren? Dit kun je doen door de termen uit je lijst te verwerken in de tekst. Hierbij is het belangrijk dat je de volgende vijf punten in acht houdt.

1. Plaats het zoekwoord vooraan. Let op: leesbaarheid gaat voor.

2. Focus je per pagina op 1 zoekwoord (combinatie).

3. Optimaliseer niet meerdere pagina’s met hetzelfde zoekwoord.

4. Let op een natuurlijk gebruik van het gekozen zoekwoord en bepaalde synoniemen. Tip: lees hardop.

Vind je het lastig om termen te verwerken in je tekst? Begin dan eerst met schrijven en maak daarna je content SEO-proof. 

Zoekwoorden: veelgestelde vragen

Hoe doe je zoekwoorden onderzoek?

1. Brainstormen
2. Tools gebruiken
3. Concurrentie analyse uitvoeren
4. Huidige posities in kaart brengen
5. Zoekwoordenlijst maken

Wat zijn de juiste zoekwoorden?

Het is belangrijk om termen te kiezen die goed aansluiten op je pagina, ofwel product/dienst.

Waar moet je zoekwoorden plaatsen?

Kijk altijd van boven naar beneden op je computerscherm. Dit begint bij de URL en gaat vervolgens door naar de titel, in de alinea, subtitels, links en achter afbeeldingen, video's en bestanden.

Reacties